Situaţia actuală

România se află pe ultimele locuri în Europa la capitolul donării de sânge. Este ironic că un popor atât de solidar nu trece de un procent atât de mic precum cel pe care îl înregistrăm, în medie, pe an: doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge.

Privind în urmă, cel mai fericit an a fost 2005, cu 180960 de litri de sânge colectaţi. Anul urmator a înregistrat o scădere drastică iar in 2007 doar 66% din totalul de cereri de unităţi sangvine lansate de spitalele romăneşti au primit răspuns pozitiv.

Lansat în 2008, programul O şansă pentru viaţă a contribuit la informarea corectă a publicului cu privire la nevoia de sânge pentru transfuzii a sistemului medical romanesc şi la încurajarea denarii periodice.
Astfel, în cadrul programului au fost organizate campanii de informare şi de conştientizare a populaţiei privind importanţa donării de sânge, o campanie naţională de informare a medicilor de familie despre donarea de sânge, a fost realizat un studiu naţional de evaluare a potenţialului de fidelizare a donatorilor tineri şi au fost mobilizaţi mai mult de 120.000 de donatori, îmbunătăţind stocurile Institutului Naţional de Hematologie cu peste 50.000 de litri de sânge. Mulţi tineri s-au implicat în programele desfăşurate, dar este incă insuficient…

Cazuri

Transfuzia de sânge se realizează în cazul pierderii unei cantităţi mari de sânge. Pierderea de sânge poate avea loc în cazul unor accidente, fie rutiere, fie casnice. O altă posibilitate este o intervenţie chirurgicală majoră, precum îndepărtarea unor tumori. Bolile sunt al doilea mare motiv pentru care este nevoie de transfuzii de sânge. Anemia hemolitică sau trombocitopenia sunt doar unele dintre acestea. În cazul în care suferiţi de ulcer gastric activ, atunci stiţi cât de importantă este transfuzia pentru viaţa voastră.

Uneori, în cazul unei intervenţii chirurgicale, pacientul alege să-si autodoneze sânge. Recoltarea propriului sânge se face săptămânalpe parcursul celor 35 de zile care preced operaţia. Acest tip de transfuzie se numeşte transfuzie autologă.

Datorită crizei din spitale în ceea ce priveşte cantitatea de sânge, prea puţini oameni primesc sângele de care au nevoie. 1 din 3 oameni nu beneficiază de transfuzii atunci când au nevoie. Deseori cei care donează sânge sunt rude sau prieteni ai pacientului care are nevoie de sânge.
Dacă ai nevoie de sânge sau ai un cunoscut aflat in această situaţie, contactează-ne şi vom încerca să te ajutăm!
Stiaţi că?

Transfuzia este o metodă de tratament biologic, ce constă in administrarea de sânge şi preparate sau derivate din sânge.

Prima transfuzie la om s-a realizat în anul 1667, cu sânge de oaie, de către medicul regelui Ludovic al XIV Jean Baptiste Denis. Rezultatele au fost dezastruoase.

În anul 1900, Karl Landsteiner, un medic austriac, descoperă 3 grupe sanguine: O, A si B. În anul următor grupa AB şi-a facut intrarea în domeniul medicinei.

După 1939, Philip Levine descoperă factorul Rh. Acesta este un antigen şi poate fi pozitiv sau negativ. El este foarte important în cazul părinţilor cu Rh diferit, căci poate provoca probleme imunologice copilului.

Principalele grupe de sânge sunt O1, A2, B3 si AB4. Literele reprezintă cei 2 antigeni specifici, antigeni ce pot fi atacaţi de sistemul imunitar. Grupa O nu are nici unul, iar AB îi are pe amândoi, aşa cum arată şi denumirea.
Sângele este un fluid vital şi reprezintă 7-8% din greutatea corporală. Cantitatea depinde de greutatea persoanei, iar un adult de 70 kg are 5 litri de sânge .

Sângele este compus din element lichid, plasmă şi elemente figurate. Elementele figurate sunt hematiile, leucocitele şi trombocitele. Plasma conţine carbohidraţi, proteine, aminoacizi, lipide şi săruri minerale.

Tipul sanguin este determinat de ereditate şi de tipul de antigen prezent în membranele hematiilor. Antigenul este o substanţă care determină formarea de anticorpi. Cei mai importanţi sunt antigenii A, B si Rh, atunci când se pune în discuţie o transfuzie.

Ziua de 14 iunie este Ziua Internaţională a Donatorilor de Sânge. Această dată a fost aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătaţii pentru a celebra activitatea imunologului Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în 1930 pentru descoperirea grupelor sanguine.