Donare benevola

Donarea benevola este donarea de sange fara recompense materiale (bonuri de masa). In Uniunea Europeana bonurile de masa au o valoare simbolica si sunt folosite doar in cazul in care centrul de transfuzii nu poate pune la dispozitia donatorilor un pranz care sa le ajute organismul sa se refaca, in urma donarii. In Romania, acestea reprezinta, uneori, un important factor motivational, care poate determina cetateanul sa ascunda informatii vitale pentru acceptarea/respingerea lui ca donator.

In procesul de donare, o etapa importanta este completarea, pe proprie raspundere, a unui chestionar care urmareste identificarea bolilor din istoricul donatorului si a potentiale riscuri de transmitere a unor virusuri. Aceasta etapa poate fi compromisa de dorinta obtinerii beneficiilor materiale, respectiv a bonurilor de masa. Astfel, ascunderea adevarului privind antecedentele patologice poate avea doua consecinte:

  • Irosirea resurselor materiale si de timp cu un sange care in urma testarii se dovedeste a fi contaminat si care nu poate fi folosit
  • Introducerea in sistem a unui sange nesigur, provenit de la un donator aflat in fereastra imunologica (fereastra imunologica este perioada intre momentul in care organismul intra in contact cu un virus si momentul detectarii acestuia in sange).

Exista virusuri care au o fereastra imunologica de pana la sase luni. De aceea, donatorul de sange trebuie sa nu fi intrat, cu sase luni inaintea donarii, in contact cu virusuri, purtatori de virusuri sau cu instrumentar medical contaminat sau cu risc de contaminare si astfel sa puna in pericol siguranta sangelui donat.

Interventiile chirurgicale de orice tip (inclusiv stomatologice), contactul cu ace (inclusiv cu cele folosite in efectuarea tatuajelor) sau cu orice instrumentar medical care atinge sangele interzic donarea pentru o perioada de sase luni. Astfel, donatorii de sange trebuie sa declare daca au avut interventii medicale, stomatologice sau daca au intrat in contact cu persoane infectate cu boli transmisibile.

Donarea de sange trebuie sa fie un proces sigur atat pentru donator cat si pentru primitor, iar donarea benevola creste siguranta produselor sanguine.