Despre

O sansa pentru viata este cel mai amplu program national de donare de sange derulat pana in prezent in Romania. Programul derulat de Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania, a fost lansat in mai 2008 cu scopul de a imbunatati sistemul transfuzional romanesc.
Programul cuprinde trei componente: campanii media de informare si constientizare cu privire la importanta donarii de sange; campanii mobile de donare de sange si proiecte de renovare si dotare a unitatilor de transfuzii.

Problema identificata
In Romania, doar 1,7% din populatia adulta doneaza sange, fata de 66% in Austria sau 52% in Franta. Mai mult, durata maxima de stocare a eritrocitelor este de 35 de zile iar anumite preparate sangvine se realizeaza numai din sangele recoltat de la donatori fideli. In aceste conditii, exista o nevoie continua si in crestere atat de sange si de preparate sangvine, cat si de donatori fideli si benevoli. Centrul de Transfuzii Bucuresti, locul in care lunar doneaza aproximativ 5.000 de persoane, era nerenovat de la infiintare (1952).

Solutia noastra
 • Organizarea de campanii media de informare si educare a populatiei cu privire la nevoia refacerii stocurilor de sange si de produse sanguine sigure si punerea la dispozitia potentialilor donatori a unui site (www.pentruviata.com) cu informatii utile despre donarea de sange.
 • Campaniile mobile de recoltare sangvina au fost o alta modalitate importanta de a atrage noi donatori. Organizarea de sesiuni de donare la sediile companiilor, institutiilor si universitatilor, unde donatorii lucreaza/invata si rapiditatea cu care se desfasura procesul de donare, a convins mii de romani sa devina donatori, acestia revenind de trei ori pe an in caravanele noastre. Sesiuni de donare mobila au fost organizate si in spatii publice sau in cadrul unor evenimente
 • Renovarea si dotarea Centrului de Transfuzii Bucuresti, principalul furnizor de sange al spitalelor din bucurestene si a alte 7 centre de transfuzii din tara.

Rezultate
 • Am salvat 200.000 de vieti omenesti si am determinat mai mult de 146.000 de persoane sa doneze sange
 • Am crescut cu 8% numarul donatorilor de sange la nivel national si cu 15% numarul donatorilor din Bucuresti.
 • Am organizat anual peste 60 campanii mobile de recoltare sangvina.
 • Am organizat o campanie nationala de informare a medicilor de familie despre donarea de sange
 • Am realizat un studiu national privind “Motivatia si comportamentul donatorilor de sange tineri“
 • Am donat o ambulanta a Centrului de Transfuzii Bucuresti, fapt care a crescut cu 30% timpul de raspuns in caz de urgente transfuzionale
 • Am transformat Centrul de Transfuzii Bucuresti intr-un loc primitor, cald, in care donatorii sa revina cu placere, prin renovarea parterului si primului etaj al centrului. In urma recompartimentarii spatiului si a dotarii cu echipamente informatice, timpul pe care un donator il petrece in Centru a scazut cu 50%.
 • Am convins zeci de companii, institutii si universitati sa se inscrie in programul O sansa pentru viata si sa sprijine accesul angajatilor/studentilor lor la donare prin punerea la dispozitia organizatorilor a unor spatii si acordarea de facilitati pentru donatori.
“Donarea de sange este un exemplu de altruism si umanitate. Ce poate fi mai uman decat un tanar care doneaza sangele sau unui necunoascut? Majoritatea acestor tineri donatori vin si revin la Centrul de Transfuzii datorita voua – Asociatia React si Vodafone Romania. Va multumesc pentru ceea ce faceti pentru sistemul transfuzional romanesc si pentru daruirea cu care in fiecare an contribuiti la salvarea de vieti omenesti.”– Dr. Doina Gosa, director Centrul de Transfuzii Bucuresti

Organizatori

Asociaţia REACT

Asociatia React este o organizaţie neguvernamentală ce participă semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunităţi prospere: sănătate, educaţie, economie socială şi dezvoltare comunitară.

Suntem printre cele mai premiate organizaţii neguvernamentale din România, cu 14 premii de excelenţă naţionale şi internaţionale. Implementăm proiecte integrate, care produc schimbări majore în viaţa oamenilor prin sprijin competent şi implicare activă. În cei nouă ani de la înfiinţare, am contribuit la schimbarea vieţii unui număr de aproximativ 200.000 de români şi am salvat peste 100.000 de vieţi omeneşti.

React are filiale în 5 oraşe din ţară şi o echipă de 50 de angajaţi şi peste 200 de voluntari.
www.asociatiareact.ro

Sponsor principal

Vodafone

Fundatia Vodafone Romania a finanţat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 20 milioane Euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non profit partenere.

Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie non-guvernamentala românească cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.

Parteneri

Ministerul sanatatii

Ministerul sănătaţii

Susţinători ai proiectului

Lume Bună

Lume Bună

Boom

Boom

Active Soft

Active Soft

Fulgerica's Blog

Fulgerica

Manafu

Manafu

Florin Grozea

Florin Grozea